Tekst Charlotte Matejek-Hammacher
Foto Wim van Beek
Het zijn gouden tijden om te solliciteren. De krappe arbeidsmarkt biedt veel kansen voor iedereen die denkt aan een volgende stap, en opent zelfs deuren die onder normale omstandigheden gesloten zouden blijven. Bij SSC-ICT is dit niet anders. Als ICT-dienstverlener binnen de Rijksoverheid ervaart recruitment ook hier de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe maak je als ICT-organisatie het beste van je procedure voor werving en selectie?
KWIV in het kort
Sinds 1 juni hebben alle professionals in de informatievoorziening (IV) bij SSC-ICT een definitieve koppeling aan een profiel uit het Kwaliteitsraamwerk voor Informatievoorziening - kortweg KWIV. Het raamwerk bestaat uit 61 profielen en is een aanvulling op de bestaande profielen uit het Functiegebouw Rijk (FGR) voor IV-functies. ICT-professionals, dus. Een KWIV-profiel heeft geen gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden of de inhoud van een functie.
Duidelijkheid en overzicht
Elke rijksambtenaar heeft een functieprofiel uit het Functiegebouw Rijk, een zogeheten FGR-functie. Deze functies hebben vaak een heel algemene omschrijving, zoals bijvoorbeeld Adviseur Bedrijfsvoering. Deze functienaam omhelst diverse specialisaties en zegt hierdoor op zichzelf niet veel over de functie-inhoud. Met een KWIV-profiel - bijvoorbeeld Enterprise Architect of Informatiemanager – wordt informatie ontsloten die handig kan zijn voor de medewerkers zelf en voor de organisatie als geheel. Met deze informatie anticipeert de organisatie op betere controle op de bezetting. Hoe ziet de organisatie de voordelen van de implementatie van de profielen?
Meer grip op bezetting
Een eerste voordeel is dat er inzicht is over welke expertises er in huis zijn, en waar op korte, middellange en langere termijn behoefte aan is (en in de toekomst kan ontstaan). SSC-ICT heeft bijvoorbeeld een nieuwe dienst in de strategische plannen verweven: gebruik van en migratie naar de cloud. Voor een nieuwe dienst moet er natuurlijk ook kennis in huis komen. Die kennis kan vergaard worden door middel van het werven van specialisten van buitenaf, of door eigen personeel op te leiden. Wanneer de behoefte binnen de organisatie helder in kaart is gebracht, kan er beter worden geanticipeerd en tijdig worden gestart met de werving en selectie van benodigde specialisten.
Dankzij de introductie van KWIV-profielen kunnen er leerlijnen worden geïmplementeerd die aangeven welke kennis of vaardigheden moeten worden ontwikkeld om te kunnen groeien in een huidige functie, of naar een nieuwe functie toe. In het recent gelanceerde LOC-Platform worden voor elk KWIV-profiel zogenaamde ‘routekaarten’ ontwikkeld. Deze routekaarten tonen welke trainingen bij verschillende KWIV-profielen passen. Er bestaan al acht routekaarten en nieuwe kaarten zijn continu in ontwikkeling.
Een bredere horizon voor medewerkers
Voor medewerkers zelf is een KWIV-profiel ook een welkome aanvulling. Het geeft duidelijkheid over de inhoud van een functie en brengt meer inzicht in de mogelijkheden voor het samenstellen van een persoonlijk ontwikkelpad. Ook werkt de eenduidigheid van de profielen bevorderend voor de mobiliteit, binnen en buiten het Rijk. Het KWIV-raamwerk sluit namelijk aan op het Europees e-Competence Framework (e-CF): het Europese referentiekader voor beroepscompetenties in de ICT. Dit betekent dat de functienamen gelijk zijn aan de functienamen buiten de Rijksoverheid. Neem het eerder genoemde voorbeeld van de FGR-functieomschrijving Adviseur Bedrijfsvoering. Dit zegt op een CV veel minder dan wanneer er op het KWIV-profiel Enterprise Architect staat.
Nathalie van Soest, consultant in het team Pandgebonden IT van SSC-ICT, is positief over de mogelijkheden die KWIV biedt: ‘Ik vind het erg fijn om een KWIV-profiel te hebben, als aanvulling op het profiel van het Functiegebouw Rijk. Hiermee is de link naar het bedrijfsleven inzichtelijker gemaakt. Zo ontstaat er een nog bredere horizon qua ontwikkelingsmogelijkheden.’
Nathalie heeft naar aanleiding van de keuze van haar KWIV-profiel ook haar eigen routekaarten vast kunnen leggen. Nathalie: ‘Het is altijd fijn om een stip van je eigen ambitie op de horizon te hebben, en om daar in je eigen tempo naartoe te werken. Een KWIV-profiel helpt om de richting te bepalen.’
Meer informatie
KWIV-raamwerk helpt SSC-ICT bij het versterken van de procedures van werving & selectie en de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Meer weten over KWIV? Voor algemene informatie over het KWIV kun je terecht op de speciale pagina over het KWIV van Functiegebouw Rijksoverheid.