Tekst Deze rubriek is samengesteld uit bijdragen van SSC-ICT'ers.
Foto Wim van Beek

In BITS&BYTES lees je korte updates over de stand van zaken binnen SSC-ICT. Mijlpalen zoals belangrijke projecten die zijn afgerond, nu lopen, of die juist nog komen gaan. Byte-sized bits of information voor jou, om snel te verwerken en veilig op te slaan.

Geschatte leestijd:
4 minuten

Terugblik kwartaal 2

Europese pilot cloud engineering
SSC-ICT werd eerder dit jaar benaderd door het bedrijf Global Knowledge om deel te nemen aan een pilot over cloud engineering. Global Knowledge is een van de 26 Europese partners van de European Software Skills Alliance (ESSA), die de pilot financiert. Annemiek Beijer (manager Projecten en Specialisaties) en Paul van Velzen (manager Enterprise Applicaties) nemen met hun teams deel aan de pilot – die van start ging op 12 april – om meer te leren over cloud engineering.

Annemiek benadrukt de noodzaak tot het opleiden van cloud engineers. ‘SSC-ICT heeft op dit moment engineers die superspecialist zijn. We willen graag dat ze zich ontwikkelen en verbreden tot een T-shaped cloud engineer. Dit betekent dat ze een diepgaande expertise in één discipline hebben, met daarnaast een goede basiskennis in meerdere gerelateerde disciplines.’

De pilot liep tot en met eind mei. In een periode van vier jaar hebben de Europese partners de missie om duurzame leerprogramma’s op het gebied van softwarevaardigheden te ontwikkelen. Het doel is om de huidige en toekomstige tekorten aan vaardigheden in de Europese softwaresector aan te pakken, zodat ontwikkeling en innovatie in de IT-sector mogelijk blijft.

ADR onderstreept kwaliteit SSC-ICT
Toenmalig CEO Joop Groen nam op 15 april belangrijke goedkeurende assuranceverklaringen van de Auditdienst Rijk (ADR) over 2023 in ontvangst. Dit deed hij namens SSC-ICT tijdens een feestelijke bijeenkomst. 

SSC-ICT is verantwoordelijk voor het beheer van diverse systemen van klanten, waaronder het HR-systeem van Organisatie & Personeel Rijk (O&P Rijk) en het financiële systeem ‘Leonardo’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Voor de audits (onafhankelijke onderzoeken) van beide systemen zijn goedkeurende verklaringen ontvangen, waarbij is bevestigd dat het beheer van beide systemen in orde is. 

Joop Groen is tevreden over het behaalde succes: ‘We zijn er erg blij mee. Er is flink op gestuurd om dit voor elkaar te krijgen. Dat is gelukt in een mooie vorm van samenwerking tussen de ADR en SSC-ICT.’ Arno Brouwer, accountdirecteur ADR, beaamt dit: ‘Zo maken we met elkaar de overheid steeds beter.’ 

Planning Interval-event april
Op 16 april en 17 april vond het tweede Planning Interval-event (PI-event) van dit jaar plaats. SSC-ICT’ers van de business units Infrastructuur Services (BIS) en Applicatie Services (BAS) werkten deze twee dagen in de Broodfabriek in Rijswijk aan de volgende kwartaalplanning. Ze gingen met elkaar in gesprek over onder andere portfoliomanagement, change management, security én over ICY, het cultuur-veranderprogramma binnen SSC-ICT. Business units BAS en BIS werkten in zogenaamde Agile Release Trains (ARTs) aan de kwartaalplanning en de prioriteiten voor de komende weken. Dit gebeurt op basis van het Scaled Agile Framework. Dit raamwerk geldt als best practice om bij SSC-ICT het agile werken in te voeren én op te schalen, met als doel om meer klantwaarde te realiseren. De ‘treinen’ bestaan uit multidisciplinaire werkgroepen uit verschillende teams die aan een gezamenlijk doel werken. SSC-ICT heeft op dit moment twee treinen: Modernisering en Klantlevering.

Outlook Agenda-ondersteuning in Teams
Eind april is de Outlook Agenda-functionaliteit beschikbaar gesteld in Microsoft Teams, als laatste onderdeel van de uitrol van fase 1 richting de departementen. Als gebruiker kun je met de Outlook-agenda in Teams nu onder andere als gemachtigde van een collega een Teams-vergadering in de Outlook-agenda inplannen, afspraken van je Outlook-agenda bekijken in Teams, afspraken van je Outlook-agenda beheren in Teams en Teams-vergaderingen plannen vanuit Teams.

De uitrol van Teams gebeurt in 2 fases. In fase 1 zijn ook de functionaliteiten 'chat’, 'beschikbaarheidsinformatie’, ‘videobellen’ en ‘videovergaderen’ beschikbaar gesteld. De uitrol van fase 1 is inmiddels afgerond. 

Security First: SSC-ICT klantenmiddag levert nieuwe inzichten op
Het motto van de derde klantenmiddag op 30 mei was Security First. Het doel van de bijeenkomst was om wensen en behoeften op te halen bij klantvertegenwoordigers, en om de onderlinge verbinding en betrokkenheid te verbeteren. 

CTO Nardie Scharenborg ging in gesprek met de nieuwe CEO Klaas Verberg, COO Ron Roozeboom, CFO Simone Dobbelaar en innovatiemanager en ethische hacker Victor Gevers. Daarin kwamen het toenemende dreigingsniveau, de (soms) tegenstrijdige belangen voor gebruikersgemak en goede beveiliging en de plannen van SSC-ICT om veiligheid nog hoger op de agenda te zetten aan bod.

Er werden op deze dag verschillende workshops gegeven. Het Security Operations Center (SOC) gaf inzicht in de dag van een analist. Risicomanager Kaja Kloër vertelde meer over het belang van uniform risicomanagement. Ook konden klanten in de workshop met Geert Vuijk en Raymond Krop alvast kennismaken met de werkplek van de toekomst. 

Team Weerbaarheid van de AIVD sloot de klantenmiddag af met een presentatie. Hierbij lag de focus van de AIVD op hackpogingen door statelijke actoren. Robert en Edwin lichtten vervolgens de plannen van SSC-ICT toe, teneinde de digitale veiligheid t.o.v. hackpogingen uit het buitenland verder te verbeteren.

Vooruitblik kwartaal 3

Applicatie Lifecycle Management

Lifecycle management (LCM) voor applicaties staat de komende jaren hoog op de agenda. Dit om ervoor te zorgen dat applicaties veilig en efficiënt blijven werken. Om klanten mee te nemen in dit proces, werd er in maart een webinar georganiseerd. Er komen steeds meer LCM-trajecten uit de ontwerpfase. Nieuwe omgevingen worden ingericht en applicaties worden hierop geïnstalleerd. En dat is goed nieuws! Hoe eerder een applicatie door dit proces heen is, hoe veiliger het gebruik ervan wordt en hoe makkelijker het doorontwikkelen gaat. In een volgende editie van de Connect lees je meer over applicatie lifecycle management.